Hitta till Naprapathälsan!

Karolinen, Våxnäsgatan 10
653 40 Karlstad (mer information »)

Vi hjälper dig

Behandlingstekniker

Inom manuell medicin (sjukgymnastik, kiropraktik, naprapati, osteopati) finns det en rad olika behandlingstekniker med olika förklaringsmodeller. Vissa tekniker har bättre vetenskapligt stöd båda när det gäller förklaringsmodell och teknikens förmåga att minska smärta och förbättra funktion.

Utifrån undersökningen används olika behandlingstekniker beroende på vilka strukturer man vill påverka.

Mobilisering och manipulation av leder
Olika tekniker används för att förbättra funktionen/rörligheten i den aktuella leden med syfte att reducera irritation från själva leden, eller minska belastningen på andra närliggande leder/delar av kroppen. Till exempel kan en stel höft ge extra påfrestning på nedre del av ländryggen.

Rörelser och positioner för att minska irritation från disken
Smärta i nacke och ländrygg har ofta sitt ursprung från disken mellan kotkropparna. Läs mer om hur man kan gå tillväga för att åtgärda detta här »

Mobilisering av nerver
Nervtrådarna i kroppen är beroende av tillräckligt med cirkulation (syre) för att fungera normalt. Brist på cirkulation är en mycket vanlig orsak till smärta och värk, och specifika rörelser kan stimulera rörligheten i nerven och öka cirkulationen.

Massage / Pressur
Massage och pressur (längre tryck på smärtande punkter) ger ökad cirkulation till spänd och ömmande muskulatur.

Tejpning
Små bitar med tunn elastisk tape som fäster på huden och får sitta på i 3-4 dagar. Avlastar känsliga nerver och ger bättre rörelse och mindre smärta.

Hemövningar
Hemövningar i olika former för att bibehålla och förstärka effekterna av den manuella behandlingen.