Hitta till Naprapathälsan!

Karolinen, Våxnäsgatan 10
653 40 Karlstad (mer information »)

Vi hjälper dig

Höftartros

Smärtor i höftregionen är tyvärr vanligt förekommande och kan uppstå i alla åldrar. Höftsmärtor hindrar många från att promenera, jogga, arbeta i trädgården och kan även göra det svårt att sova.

Många upplever att det inte finns något att göra åt det och ger upp. Men om du har drabbats av artros, finns det mycket att göra för att ändå minska smärtan och öka livskvaliteten.

Vad är höftartros?

Orsak och diagnos

Det finns flera orsaker till smärta i höftpartiet. En orsak är höftledsartros men det är även vanligt att ländrygg och bäcken kan ge liknande symptom. Det är därför viktigt att en noggrann undersökning görs innan diagnosen ställs. Diagnos ställs vanligen med hjälp av din sjukhistoria och en klinisk undersökning. I vissa fall görs en röntgenundersökning för att styrka diagnosen.

Anatomi

Ledytorna täcks av ett några millimeter tjockt lager av ledbrosk. Ledbrosket har som uppgift att ta upp och fördela belastningen över leden, samt minska friktionen vid rörelser.

Vid artros förändras ledbrosket på delar av ledytorna, vilket kan skapa smärta, värk och stelhet.

Riskfaktorer

Riskfaktorer för artros är, förutom ålder, ärftlighet, kön och överbelastning av lederna. Exempel på överbelastning är tungt arbete, hög kroppsvikt och tidigare ledskada. 

Vanliga symptom

Höftartros ger ofta smärta i ljumsken, säte, utsida höft och/eller insida lår, ibland ner till knät.

I början har de flesta endast "igångsättningssmärta". Leden känns stel och det gör ont när du till exempel reser dig efter att ha suttit länge i bilen eller på ett möte. Det går över när du rört på dig en stund.

När besvären blivit värre gör det mest ont att belasta leden men upphör i vila. I ett senare skede kan även vilovärk förekomma.

Vad kan jag göra för att lindra besvären?

Artros mår bra av lagom belastning!

Leder och ledbrosk är gjorda för belastning. Det är därför viktigt att man inte försöker vila bort besvären. Vila kommer i många fall snarare att förvärra förloppet. Man vet numera att artrossmärtor (åtminstone i ett tidigt skede) kan förbättras genom måttlig regelbunden träning. En bra muskelstyrka i höft och lår och god rörlighet kring höften är bra för att hålla värk och stelhet borta. All belastning är dock inte lämplig för dig med höftartros. Tex kan löpning, tungt kroppsarbete eller en stor kroppsvikt förvärra symtomen.

När artrosen utvecklats i många år och smärtan blivit svår kan det i vissa fall bli nödvändigt att operera.

Behandling

Om du har smärtor i höftregionen kan en legitimerad naprapat hjälpa dig med diagnos och behandling. En noggrann undersökning av leder, muskler och nerver visar var orsaken till din höftsmärta kommer ifrån och varför den håller i sig. Vi behandlar sedan dina besvär manuellt.

Även om den strukturella förändringen som skett vid artros inte kan påverkas så har studier visat att manuella behandlingsmetoder kan ge en betydlig smärtlindring samt bättre funktion och rörlighet i leden. Behandlingen för höftartros riktas mot höftleden och muskulaturen kring höften.

Vi hjälper dig att ta fram ett anpassat träningsprogram. Det krävs 6–8 veckors träning för att en definitiv förbättring ska märkas. I början kan det göra ont för dig med artros att träna. Det är dock tillåtet, så länge smärtan avtar efter träningen och inte ökar från dag till dag.