Hitta till Naprapathälsan!

Karolinen, Våxnäsgatan 10
653 40 Karlstad (mer information »)

Vi hjälper dig

Huvudvärk

Alla kan drabbas av tillfällig huvudvärk då och då. Men alltför många lider av huvudvärk som mer eller mindre är en del av deras vardag. Huvudvärk kan uppstå av flera orsaker, och inte sällan är det en kombination av flera faktorer. Traditionellt sett delas huvudvärken upp i tre delar:

  • Spänningshuvudvärk
  • Nackutlöst huvudvärk
  • Migrän

Rätt ofta ser man dessa tre olika typerna i kombination, där en typ dominerar.

För dig som besväras av migrän elller spänningshuvudvärk, håller vi kurs inom Medicinsk Yoga. Läs mer om kursen » 

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk orsakas av ihållande muskelspänningar som i sin tur lägger press och tryck på nervtrådar belägna i skallens blodkärl. Spänningshuvudvärken upplevs ofta som ett dovt, molande tryck eller band runt huvudet. Den kan uppstå i alla åldrar, även hos barn. Värken är ofta dubbelsidig, men kan även vara enkelsidig.

Smärtintensiteten kan vara allt från mild till så intensiv att man inte kan fungera varken hemma eller på jobbet. Orsaken kan vara monotona rörelser för nacke och axlar eller spänningar på grund av stress. Många patienter med spänningshuvudvärk pressar eller gnisslar även tänder vilket vanligtvis orsakar typisk huvudvärk på morgonen.

Nackutlöst huvudvärk

Huvudvärk beror ofta på spänningar och stelhet i nacken, framförallt då övre del av nacke. Huvudvärken uppstår till följd av en retning av nerver och muskler belägna runt de tre översta kotorna i nacken. Denna smärta förläggs ofta upp mot bakhuvudet, tinning och panna. Smärtan kan ofta växla i intensitet när man rör på huvudet. Ibland kan man uppleva en "blixtrande" värk.

Migrän

Migrän är annan form av huvudvärk som drabbar många. Orsakerna är ofta flera, såsom hormonell, kost, stress eller spännningar i nacken. Det är vanligt att patienter med migrän även har nackutlöst huvudvärk eller spänningshuvudvärk vilket med fördel kan behandlas för att lindra den totala huvudvärken.

Läkemedelsinducerad huvudvärk

Många patienter med huvudvärk symptomlindrar sina besvär med intag av olika typer av värktabletter (NSAID/paracetamol/triptaner/kombinationspreparat). Intag av värktabletter tre eller fler gånger per vecka över tre månader innebär en stor risk för att utveckla det som kallas läkemedelsinducerad huvudvärk. En ond cirkel som leder till mer huvudvärk.

Varningssignaler

Vid ett första möte med en huvudvärkspatient, är det första prioritet att utesluta allvarliga orsaker till huvudvärken och vid minsta tveksamhet skicka patienten vidare för ytterligare utredning.

Varningssignaler vid huvudvärk och som kräver utredning inom sjukvården är:

  • Vid mycket hastigt insättande svår huvudvärk
  • Vid huvudvärk samtidigt med nackstelhet och feber
  • Vid oklar långvarig huvudvärk
  • Vid huvudvärk i samband med tjock gul/grön snuva
  • Huvudvärk som startar efter ett trauma mot huvudet
  • Huvudvärk som sker i kombination med illamående eller kräkningar
  • Huvudvärk som inträffar efter fysisk aktivitet