Hitta till Naprapathälsan!

Karolinen, Våxnäsgatan 10
653 40 Karlstad (mer information »)

Vi hjälper dig

Inflammation

Som naprapater upplever vi ofta att patienter som söker oss har tagit olika anti-inflammatoriska läkemedel. Ibland på eget initiativ eller att patienten i fråga har fått diagnosen muskelinflammation och blivit ordinerat anti-inflammatoriska läkemedel. Anti-inflammatoriska läkemedel förkortas ofta NSAID (non-steroid anti-inflammatory drugs), och exempel på NSAID är Diklofenac, Voltaren, Ipren, Orudis och Zon.

Begreppet inflammation har på senaste tiden fått en negativ innebörd hos dom allra flesta av våra patienter. Det förknippas med något som är oönskat och en orsak till smärtan dom upplever.

Men vad är egentligen inflammation?

Inflammation är en process som startas av kroppens immunsystem då vävnad i kroppen blir skadad. Har du stukat en fot någon gång? Om stukningen är tillräckligt kraftig så får du en skada på ledbanden i foten (vävnadsskada). Kroppens immunsystem svarar med att skapa en inflammatorisk process, med svullnad, rodnad och värmeökning. Syftet med inflammationsprocessen är att läka den skadade vävnaden.

Inflammation är alltså inget negativt! Det är en helt naturlig del av vårt immunsystem och är ingen process vi önskar bromsa eller stoppa. Anti-inflammatoriska läkemedel har en hämmande effekt på läkningsprocessen och kan fördröja läkningen av en skada. NSAID har även en smärtdämpande effekt, men ingen eller minskad smärta innebär inte att kroppens vävnad är färdigläkt eller redo för belastning!

När är det befogat att ta anti-inflammatoriska läkemedel?

Det finns vissa smärttillstånd där det är befogat att använda anti-inflammatoriska läkemedel, till exempel inflammationer i slemsäckar, artros och vissa reumatiska tillstånd. Anti-inflammatoriska läkemedel är inte fria från biverkningar och intag över längre tid bör endast göras i samråd med din läkare.

Vad är då orsaken till smärtan?

När man pratar om smärta från muskler och leder, ont i nacke eller rygg, så används ofta felaktigt begreppet muskelinflammation. Majoriteten av dessa smärttillstånd har dock en mekanisk orsak, det vill säga att smärtan ändras av rörelse och position. Till exempel smärta i nacken när man vrider huvudet för att backa bilen. Orsaken till denna smärta är nervändslut som sträcks eller trycks över dess tolerans. Det föreligger ingen inflammation.