Allmänt om mammaträning

Hem / Allmänt om mammaträning

Allmänt om träning efter en graviditet

Att vara gravid är fantastiskt men under både graviditet och förlossning sker det stora förändringar i kroppen.

Kroppsliga förändringar

Under en graviditet genomgår kroppen stora förändringar. När magen växer töjs bukhinna och magmuskler ut. De raka magmusklerna delar sig vilket gör att bindvävsstråket (linea alba) mellan magmusklerna breddas och tänjs ut. Allt detta är helt normalt.

Efter en graviditet är det vanligt att känna sig svag i bålen och bäckenbotten.

Vad ska jag göra för övningar?

Vi har alla olika förutsättningar efter en graviditet och vägen tillbaka ser därför olika ut för alla. Men oavsett om ditt mål är att fungera bättre i vardagen eller att kunna starta annan hårdare träning, så bör all träning efter en graviditet starta lugnt. Det är dock viktigt att poängtera att det inte innebär att du ska vara rädd för att röra på dig men låt uppbyggnaden ta tid och öka belastningen stegvis.

Starta gärna med lätta övningar för bäckenbotten och mage så snart du kan och vill. Succesivt som du blir starkare gör du övningarna mer komplexa och kan då, om du vill, lägga till alternativ träning. Vilken kontroll och styrka du har i bålmuskulaturen styr vilken övrig träning som kan vara lämplig. Du kanske under en uppbyggnadsperiod behöver starta med någon lättare form av aktivitet innan du tränar tyngre. Börja på din egen nivå och stegvis träna dig starkare.

Det går inte att säga hur lång tid återträningen kommer ta. Det beror på din bakgrund, tidigare träningsvana, antal graviditeter och ålder. Utgå från dina egna förutsättningar och låt det ta den tid det tar!

Träningsinstruktioner

Sen flera år tillbaka arbetar Maria med att hjälpa mammor igång med träning efter graviditeten. Hon ger dig råd utifrån dina förutsättningar och din bakgrund. Majoriteten av verksamheten sker genom personliga träningsinstruktioner på kliniken i Karolinen men vi har även gruppträning för mammor.

Ta första steget mot en stark och fungerande kropp och boka tid redan idag!